Nötter istället för godis



Nyttiga nötter minskar hjärt/kärlsjukdom

Ett flertal studier från de senaste åren har visat att hög förtäring av nötter är förenad med minskad sjuklighet och dödlighet i hjärt/kärlsjukdom.

Varför är nötter nyttigt?
Tre av de nyttigaste nötterna är hasselnötter, mandlar och valnötter. Nötter innehåller en hel del fett, men mycket av detta är enkelomättat eller fleromättat fett. Den högsta relativa halten av omättat fett, främst enkelomättat fett, finns i hasselnötter. Valnötter innehåller den största mängden av fleromättat fett. Nötter saknar helt kolesterol. Nötter är också en av de rikaste källorna till naturligt vitamin E och innehåller också mycket fibrer, magnesium och aminosyran arginin. Magnesium har intressanta effekter på tillstånd som hjärt/kärlsjukdom, migrän, njursten och Raynauds syndrom. Kväveoxid (NO), som har så viktiga funktioner för bland annat hjärt/kärlfunktioner, kommer just från aminosyran arginin.


Örtkryddade mandlar ( bjudgodis i alla lägen)
En variant på rostning i panna är rostning i ugn.
1 påse var av skållad och oskållad mandel
några kvistar rosmarin
paprika
cayennepeppar
flingsalt
olivolja

Slå mandlarna i en skål, skvätta över litet olja (1 msk), strö på paprikapulver, några stänk cayennepeppar –styrkan i kryddningen är en smaksak – salt och små kvistar rosmarin. Rör om så kryddorna fastnar på mandlarna, slå ut dem på ett ugnsfast fat och ställ in fatet i 200 graders ugn 15-20 minuter.

Smördegsrulle
Enkelt och oändligt varierbart är också det här tilltugget.
2 djupfrysta smördegsplattor
1 dl riven ost, gärna litet stark
1 tsk timjan eller dragon
1 tsk paprikapulver
2 msk crème fraiche
1 ägg
Sätt ugnen på 250 grader.

Rör ihop crème fraiche, ost och dragon. Kavla ut smördegsplattorna till cirka 14 x 14 cm. Pensla med uppvispat ägg och bred ut ostmassan. Rulla ihop som till en rulltårta, lägg rullarna på bakplåtspapper på plåt, pensla med ägg och grädda ca 5 minuter. Skär och servera nygräddade.
Fyllningen kan varieras helt enligt smak. Till exempel litet hackad ansjovis istället för örter. Eller tunt skivade oliver. Eller enbart ost.
Man kan också skär upp rullarna innan de gräddas, pensla skivorna och strö på litet ost.
Patéer och pastor av olika slag är behändiga att ställa fram tillsammans med kex, tacos, små rostade brödskivor och dylikt. Till detta marinerade oliver, paprika i ringar, gurkstavar (låter 70-tal!).

Kommentarer
Postat av: Krista

Nötter är ju så himla gott... ska spara recepten och prova på dom.

2008-11-30 @ 17:56:52
URL: http://jagochalltomkring.blogg.se/
Postat av: Missen(")(")

ojaaaaaa nötter e gott o nyttigt men bör inte över konsumeras ;)

2008-12-02 @ 09:39:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0