Energikroppen

Redan för tusentals år sedan kände man till att kroppen har energicentra och meridianer (linjer) för energiflödet. Enligt traditionell kinesisk medicin (TKM) strömmar qi (livsenergin) genom de tolv meridianerna, qi-ledningarna. Dessa förgrenar sig sedan ut till kroppens alla delar i minst 10 000 energimeridianer, inklusive blodkärl.

Den kinesiska och tibetanska medicinen anser att sjukdom beror på att någon eller några av qikanalerna är blockerade. Då når den vitala kraften inte ut till den sjuka kroppsdelen, precis som när en ledning brister och det blir strömavbrott. Tarmen är en av de tolv stora meridianerna och förstoppning hämmar livsenergins flöde.

Blockeringar hävs med hjälp av akupunktur, akupressur, massage, andningsövningar, qigong eller koständring.

Kroppens tre största energicentra är huvud, hjärta och buk. Vid en punkt två fingerbredder under naveln och lika långt in finns ett viktigt qicenter (bukchakrat). Genom att fokusera din uppmärksamhet på den punkten kan du komma i balans, något som du kan använda i en stressande omgivning.

Kroppen har även flera stora energicentra som kallas chakra, och de stämmer överens med kroppens körtlar och olika nervcentra. Chakra är sanskrit och betyder hjul. Enligt de österländska hälsofilosofierna har vi sju chakra, energicentra, som ligger i en lodrät linje efter varandra från underlivet till toppen av hjässan. Vart och ett av de sju chakrana bär på ett budskap om livet och oss själva.

Exempelvis står basen för rötterna (familjen) och grundtryggheten, solarplexus för den egna identiteten, hjässan för andlighet och högre medvetande. Chakrana kan ses som transformatorer för vår vitala energi, livsenergin, och de är nära sammankopplade med kroppens körtlar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0