Matsmältningens ABC

Underlätta matsmältningen: Det är viktigt att tugga maten ordentligt i stället för att skölja ner den. Annars når matsmältningsenzymerna bara till matens yttre lager och resten hamnar i tjocktarmen där det kan orsaka obehagliga jäsningsprocesser. Magsäcken bör helst inte fyllas till mer än 80 procent. Hur vet du när det är? Sluta äta innan du är mätt, ät saktare så känner du det bättre.

Ät fibrer: En frisk matsmältning innebär att tarmen tömmer sig minst en gång per dag utan besvär. Maten bör passera på 20-24 timmar för att minimera jäsningsprocesser. Passagen går fortare ju mer fibrer, fullkorn, grönsaker och frukt födan innehåller. Kött och fisk tar längre tid att passera och det kan ta upp till dubbla tiden om man äter för lite fibrer och för mycket fett.

Motionera: Regelbunden motion (minst 20 min var dag) stimulerar även tarmens rörelser.

Lugn och ro: När man är upprörd, arg eller irriterad så smälter man inte maten särskilt väl. Ta dig tid att koppla av och njuta av maten, för en stressad mage ger ett betydligt sämre näringsupptag. God sömn främjar tarmens funktion.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0