Maten är vår bästa medicin

Egentligen är det ganska enkelt. Vi äter åtskilliga kilo mat per vecka och det är just där som vi ska hämta ny energi. Genom att göra medvetna val - redan nu - kan vi påverka vår egen hälsa.

Följande är hämtat ur ”Kokkonst för den självläkande människan”.

Vi vill att maten ska smaka gott och ge mättnad, men detta räcker inte om vi ska stärka hälsan och hålla oss friska. Vi måste äta både god och bra mat. Det innebär en kost som stärker immunförsvaret, kroppen och psyket.


Men det finns en annan, lättare väg att gå. Vi kan välja att hela tiden stärka det friska genom att äta en kost som främjar hälsa och skapar biobalans i kroppen. Det innebär att vi tillför de näringsämnen som kroppen behöver för alla sina biokemiska processer och för att självläkningen ska fungera. Om vi väljer denna väg slipper vi samtidigt den mat som leder till bio-obalanser, näringsbrister och en ohälsosam tarmflora. Jag har personlig erfarenhet av att följa båda vägarna, och min förhoppning är att många ska kunna få del av dessa kunskaper via den här boken.

Genom att äta en stärkande baskost kan man förebygga de allra flesta av det moderna samhällets sjukdomar. Det går även att undvika krämpor, huvudvärk och förkylningar. För en del ter sig säkert dessa påståenden som orimliga, men de förklaras steg för steg i bokens faktadel. Främst handlar det om att vi under evolutionens gång har utvecklats med en viss typ av föda som stämmer med våra gener. Det finns nämligen en ömsesidig påverkan mellan å ena sidan generna och å andra sidan livsstilen och miljön. I cellkärnan finns generna som kodar för proteiner som behövs i cellens olika processer. Men generna är mycket känsliga för cellens miljö, vilken i sin tur påverkas av maten vi äter. Alltså kan vi via maten påverka vilka gener som slås av och på, vilket också innebär att skräpmat aktiverar skräpgener.

Maten är egentligen vår medicin, men den kan vara en dålig eller en bra medicin. Vissa ämnen har en mer extrem inverkan, som till exempel socker och salt, medan andra är balanserande för kroppen eftersom de innehåller ett brett spektrum av näringsämnen. Grönsaker, bär och nötter är exempel på det senare. Allt vi äter påverkar immunsystemet, nervsystemet och hormonerna - vilket givetvis medför att även tankeförmågan och känslorna influeras. Därför bör man betrakta all mat som en potentiell drog som kan påverka kroppen och psyket. En mat som ger fullgod och väl avvägd näring är en förutsättning för att vi ska kunna tänka, koncentrera oss och lära nya saker. Men det är också nödvändigt för att vi ska kunna fungera känslomässigt.

Maten påverkar oss således även på en själslig nivå och många av våra matritualer har i själva verket en andlig dimension. Julbordets levande ljus, färger, dofter, överflöd, dukning och de symboliska änglarna och tomtarna - allt skapar stämning och sinnliga upplevelser. I den kristna nattvarden symboliserar brödet och vinet Jesu kropp. Den ursprungliga ceremonin utfördes av Jesus själv under den sista måltiden på Oljeberget. Han likställde brödet med sin kropp och vinet med sitt blod och bad lärjungarna att fortsätta denna tradition. Det kan tolkas som att maten vi äter blir vår kropp och vårt blod. På ett djupare plan blir då maten identisk med oss själva.

Detta har vi helt tappat bort i det moderna samhället. Under efterkrigsperioden har maten förvandlats till en produkt. Det är något tekniskt som förpackas, hanteras och konsumeras. Tillgänglighet, hanterlighet och hållbarhet på hyllan har varit viktigare än hur bra maten är för oss konsumenter. Det ska vara effektivt och billigt. Har franska äpplen ett lägre pris köper affären in dem i stället för lokala svenska äpplen. Den som gör den läckraste produkten drar det längsta strået och innehållet av näring har kommit i skymundan. Frukt, bär och grönsaker odlas med konstgödning och mognar med hormoner. Hur bra är allt detta för oss människor? Hur påverkas vi egentligen kroppsligen och själsligen av denna nya "industriella" föda?

Vi har nu sakta men säkert kommit till en brytningspunkt när allt fler börjat inse kostens fundamentala betydelse för hälsan. Det är näring som bygger upp en kropp, och näringsobalanser åtgärdas inte med moderna läkemedel. Däremot är det läkande för kropp och själ att äta en kost som stämmer med ens biologiska förutsättningar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0