Sannas chokladkaka

Man behöver äta gott ibland för njutning är en vktigt del av matupplevelsen!

2 ägg
1 dl fruktsocker eller Mascobado råsocker
0,5 dl vetegroddar eller nymalda linfrön
1 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1 dl havremust
1 dl vatten
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 dl finhackad 70-85%-ig chokladkaka
50 g smör
0,5 dl hackade mandlar

Denna chokladkaka är bittersweet och du kan med fördel använda chokladkaka med 80-95 % kakao. Kakan blir knäckig i botten och mjuk ovanpå eftersom den görs i en stekpanna på spisen.
Sätt en stekpanna av gjutjärn (ca 20 cm botten) på platttan med lägsta värmen påslagen. Vispa äggen porösa med fruktsocker, häll i vetegroddar eller linfrön, mjölet varvat med vattnet. Smeten ska vara lite lösare än vanligt för chokladen ger volym. Vänd ner kakaon, hackade chokladen och bakpulvret.

Låt smöret sakta smälta i pannan och rör ner det sist. Nu är pannan smörad men lägg hackade mandlarna i botten så lossnar kakan lättare.

Häll ner smeten i stekpannan, lägg på ett tättslutande lock och låt stå i ca 25 min (det beror på plattans värme). Den ska vara synligt bakad i kanterna och fortfarande mjuk och lite kletig ovanpå. När den är färdig, lossa med en kniv längs kanten, lägg en tallrik ovanpå och vänd upp kakan på den. Dvs. botten med mandlarna kommer uppåt. Servera och njut. Den fungerar utmärkt som tårtbotten men vispgrädde.

Variera genom att göra Sannakakan med kardemumma där du byer ut kakaon och chokladen med 1 msk mald kardemumma.

Kommentarer
Postat av: jeanette

de där låter gott, måste testa!

2009-01-28 @ 22:43:55
URL: http://lejonkvinnan.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0